Natursten & producerede plader

  • Marmor
  • Sandsten
  • Granit
  • Kvartsit
  • Silestone / komposit
  • Dekton / keramisk

Natursten, komposit eller Dekton?

Hvad skal jeg vælge?

Marmor, granit, lava, kvartsit, Dekton, keramik, Silestone, komposit eller sandsten?

Valgene er mange, og alle besidder de kvaliteter af forskellig variation. Det er derfor med udgangspunkt i den enkeltes behov, temperament og vaner samt ønske til funktionalitet, at materialet skal vælges.

Læs mere om de enkelte materialer her på siden eller kontakt os for en uforpligtende samtale.

Generelt om natursten

Som navnet antyder er stenen skabt af naturen selv. De forskellige mineraler er under variable geologiske miljøer og talrige kemiske, fysiske og biologiske processer, som blandt andet tryk og temperaturer i jordens skorpe blevet omdannet, nedbrudt og skabt til de sten materialer, der i dag brydes overalt på jorden. Enhver ”hver stenforekomst har således gennemlevet sin egen geologiske historie hvilket har resulteret i netop dens stentype og øvrige karakteristika.

Af de kendte stentyper er der at nævne; Granit, Kalksten (marmor, sandsten og travertin), kvartsit, lava og skifer. Hver med sine egenskaber, som du kan læse mere om under de forskellige stentyper.

Stenhuggeren og geologens definition er ikke altid den samme, da stenhuggeren definerer stentype ud fra forarbejdning og geologen med en petrografisk analyse. De forskellige stentyper er i en glidende overgang nogle gange defineret ud fra det blotte øje, og andre gange med dybdegående analyse. Derfor kan nogle stentyper også starte i én kategori, for derefter at blive kategoriseret lavere eller højere efterfølgende.

Naturstensårer forekommer over alt i verden, og således bliver de forskellige sten også brudt alle steder i verden. Italien har for mange år siden perfektioneret det marked, og industrien er derfor også blevet bygget op omkring Italien og deres mange års erfaring. Italien har perfektioneret den industri, udviklet maskiner og en knowhow som resulterer i de bedste produkter af fineste kvalitet. Blokke bliver transporteret til Italien hvor de skæres op til råplader. Kvaliteten vurderes ud fra forskellige parametre, hvor også bearbejdningen af blokkene i form af tolerance på råpladernes tykkelse, overflade bearbejdning, fyldninger og længder er med i overvejelsen. De bedste blokke udvælges til brugen af bordpladen, og derfor indkøber Strandvejens Marmor og vores leverandører de bedste råplader til videre bearbejdning.

Det er almindelig kendt i stenbranchen at stenpladerne knækker og limes sammen igen, og det er derfor ikke ualmindeligt at stenen er limet sammen mange gange i forbindelse med forarbejdningen, hvilket efterlader en smuk sammenhængende og stærk stenbordplade når den slutteligt ender hjemme i huset. Dette betyder også at stenhuggeren har udviklet de bedste produkter og evner til at lave en fyldning og limning efter ypperste farvematch og kvalitet de steder hvor naturen ikke fik klaret jobbet.

Stenblokke brydes i forskellige størrelser afhængig af stentypen, de varierer fra ca. 110-320 cm. i længden og 70-180 cm. i højden. Standard tykkelser på råplader er 20, 30 og 40 mm. skal der bruges andre tykkelser er dette efter special bestilling.

Til bordplader og indendørs brug, benyttes der i dag oftest poleret (højglans) matslebet og satin overflade. Ved udendørs brug kan der også bruges brændt overflade, for skridsikkerhed.

Generelt om producerede plader

Komposit er en fælles betegnelse for et produceret materiale som er bestående af kvartsstykker i et bindemiddel af polycarbonat. Der er mange producenter bag disse produkter, med varierende kvalitet og pris. Èn af de mere kendte producenter af god kvalitet er Silestone, som produceres i mange forskellige designs og hele tiden udvikler deres produkt efter tidens tendenser.  Silestone består 90% af kvarts og sikrer en slidstærk og pletresistent overflade, som er modstandsdygtig overfor stød og ridser.

Komposit er ikke varmeresistent, og det anbefales derfor ikke at benytte for eksempel Pitt-cooking i dette materiale.

Silestone produceres i tykkelser af 12 og 20 mm. nogle designs fås også i 30 mm.

Overfladen varierer fra det enkelte design nogle med poleret og/eller suede og volcano overflade. Størrelsen på råpladen er med udgangspunkt i almindelig natursten og måler fra 3060 x 1400 mm.

Silestone produceres også som klinker i standard størrelser.

Keramiske plader er et materiale vi ellers kender fra vores gulvfliser, og der er mange producenter på markedet, af variende kvalitet i forhold til modstandsdygtighed og det endelig finish. To af de bedste producenter på markedet er de to spanske producenter af Dekton og Inalco MDI.

Keramik består af naturlige mineraler, der er knust og presset sammen under stort tryk og høj varme. En menneskeskabt proces, som imiterer den naturlige proces af natursten skabt gennem årtusinder. Den keramiske plade præges med et grafisk tryk på overfladen og den ønskede finish.

Med en helt lukket overflade er Dekton og Inalco MDI hygiejnisk og 100% resistent overfor pletter, som syre, fedt og stærkt farvende fødevarer.

Materialet er ridsefast og kræver ingen vedligehold. Vi anbefaler dog stadig at bruge skærebræt for at beskytte dine knive, og i ganske få tilfælde at beskytte pladen mod materiale stærkere end keramikken selv.

Dekton og Inaclo MDI er UV bestandig og er derfor ideel til brug udendørs såvel som indendørs.

Materialet fås i et bredt udvalg af farver og overflader, tilpasset den ønskede funktion.

Standard tykkelser er 8, 12, 20 og 30 mm. Pladerne produceres i forskellige størrelser afhængig af tykkelse, med en gennemsnit størrelse på 3200 x 1400mm

Begge producenter leverer ligeledes klinker i standard størrelser til gulv og vægbeklædning inde såvel som ude.

Se de forskellige stentyper herunder

Nero Assoluto granit til indendørs og udendørs brug
Granit & lava
Gigio Collemandina - Marmor
Kalksten; marmor & sandsten
Taj Mahal - Kvartsit
kvartsit
Awake - Dekton
Dekton & Inalco MDi
Cinder Craze - Silestone
Silestone
Carbon grey - kvartsit
Carbon Grey